Shoyu sójová omáčka 500 ml COUNTRY LIFE

Shoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. V malém množství prohloubí a zvýrazní chuť jakéhokoliv pokrmu. Více

Hodnocení
Kód produktu 462 002
Skladem

Cena: 119,00 Kč  / 23,80 Kč za 100 ml

  • Veganské
  • Bez přidaného cukru

Popis, složení a nutriční hodnoty

Popis

Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.
Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu.

V Dobrotách léto 2013 se na straně 4–6 a 12–13 dočtete bližší informace o fermentovaných sójových produktech a dalších japonských produktech. Zde naleznete další zajímavé informace o výrobě a tipy na použití japonských fermentovaných specialit – shoyu, tamari a miso.

Tipy na použití:

  • čínská shoyu polévka s shitake a rýží
    recept je popsán zde
  • rýžový salát s rajčaty
    recept je popsán na straně 20 Dobrot léto 2013
  • zeleninové soté
    recept je popsán na straně 9 Dobrot léto 2013
  • zálivka s kešu
    lehce rozmixujte 2 lžíce shoyu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů
  • dresink na salát
    smíchejte sezamový olej, shoyu, agávový sirup, jablečný ocet
    dresink je výborný na rukolový salát s avokádem
  • jednoduchý dresink na salát
    smíchejte shoyu s olivovým olejem a octem
  • restovaná hlíva úsřičná
    hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte shoyu a dokončete restování
  • marinády
    na zeleninu, maso i ryby
    shoyu smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte
    výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev
  • pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)
    shoyu potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu
  • polévky, omáčky, zeleninové směsi...

Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.

  • vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty
  • tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin
  • tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť

Výroba shoyu:
Pro výrobu sójové omáčky shoyu jsou potřeba sójové boby, pšenice, fermentační činidlo koji (Aspergillus oryzae) a sůl.

  1. Sójové boby se nejprve uvaří a poté smíchají s opraženou a nahrubo rozdrcenou pšenicí. Do této směsi se přidá fermentační činidlo koji. Jeho úkolem je nastartovat kvasný proces.
  2. Směs se na tři dny umístí do speciální inkubační místnosti zvané Muro, kde lze snadněji udržovat teplotu a vlhkost vzduchu potřebnou pro správné nastartování fermentace.
  3. Poté se směs smíchá s mořskou solí a vodou a umístí do velkých cedrových kádí.
  4. V kádích shoyu zraje po dobu 18-24 měsíců, směs se pravidelně míchá.
  5. Když je směs zralá, lisuje se a následně filtruje.
  6. Nakonec se omáčka hodinu ohřívá na 80 °C. Tato pasterace je součástí tradičního postupu výroby. pečlivě se při ní hlídá, aby nebyly zničeny cenné enzymy.

 

NOVĚ V PRAKTICKÉ LAHVI S PODÍLEM RECYKLOVANÉHO PLASTU

Výhody našich nových obalů:

Jsou ekologičtější
- lahev je vyrobena z materiálu rPET - obsahuje 25 % recyklovaného plastu
- lahev je recyklovatelná - rPET lahve lze recyklovat donekonečna
- použitý materiál je ve srovnání se sklem daleko méně náročný na spotřebu energie při recyklaci

Jsou pohodlnější k používání
- obsah se lépe dávkuje - nově je lahev opatřena drážkou proti úkapu a ozubením, které zpomaluje tok

Mají nižší hmotnost
- jednodušší logistika
- bezpečnější zasílání produktů přepravními službami
-snažší manipulace ve výrobě

Složení

Voda, SÓJOVÉ BOBY (16,6 %), PŠENICE (13,5 %), jedlá mořská sůl (10,7 %), fermentační činidlo (Aspergillus oryzae).

Alergeny

Lepek, Sója

Skladování

Skladujte na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.

  • Legislativní zařazení Sojový výrobek - tekuté ochucovadlo.
  • Země původu Japonsko

Správnosti a aktuálnosti informací o výrobcích na našich webových stránkách věnujeme nejvyšší péči. Předpisy pro výrobu potravin jsou však neustále aktualizovány, a tak může dojít ke změnám v uváděném složení potravin, obsahu živin či naopak alergenů, dietetických informacích apod. Vždy byste si měli přečíst etiketu na výrobku a nespoléhat se pouze na informace poskytnuté na internetových stránkách.

Tyto informace jsou podávány pouze pro osobní použití a nemohou být jakkoliv reprodukovány bez předchozího souhlasu Country Life, s. r. o. ani bez řádného uvedení zdroje.

Výživové údaje na 100 ml

Energetická hodnota 290 kJ / 68 kcal
Tuky: 0,2 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0,0 g
Sacharidy: 8,3 g
z toho cukry: 2,0 g
Bílkoviny: 8,3 g
Sůl: 14,25 g

Zobrazit víceZobrazit méně

Hodnocení zákazníků

5/5

Hodnotilo 9 uživatelů

  • recenze z heureka.cz 17. 1. 2025

  • recenze z heureka.cz 01. 10. 2024

    Používám pouze tuto sojovou omáčku, jsem s ní velmi spokojená.

  • recenze z heureka.cz 15. 7. 2024

    Ještě jsem nepoužila.

  • recenze z heureka.cz 17. 8. 2023

  • recenze z heureka.sk 06. 7. 2023

    + prirodne fermentovana, nie chemia

  • recenze z heureka.cz 25. 4. 2023

    + dobra

  • recenze z heureka.cz 27. 12. 2022

    mnoholetá zkušenost, je moc dobrá

  • recenze z heureka.cz 07. 6. 2022

    + Kvalitní ochucovadlo

  • recenze z heureka.cz 06. 5. 2021

    kvalitní výrobek

Produkty mohou hodnotit pouze přihlášení uživatelé, prosím přihlaste se.

Všechna hodnocení zákazníků (9)Sbalit všechna hodnocení Přihlásit

Další v kategorii

Další produkty Sbalit produkty

Související články

Bioseriál


Proč vlastně
kupovat
BIO

  • Jak na rostlinnou stravu

    Rostlinná strava je poměrně kontroverzním tématem, někteří odborníci ji doporučují, ale není málo ani těch, kteří před ní varují. Hlavně v posledních 15 letech však v této oblasti proběhlo mnoho výzkumů, a proto je teď možné s jistotou prohlásit, že plnohodnotná rostlinná strava je prospěšná a vhodná pro osoby jakéhokoliv věku.

    Celý článek

  • Jíst méně živočišných potravin – proč a jak?

    Odborníci se shodují v odhadu, že v roce 2050 bude lidská populace čítat necelých 10 miliard. A říkají: současná zemědělská plocha je schopna uživit i tak velký počet lidí, ale pouze pod jednou podmínkou – že průměrná spotřeba masa a dalších živočišných produktů poměrně výrazně klesne.

    Celý článek

Přihlášení

Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.